ANOUL

Foto van Anoul

Ik ben Anoul Bouwman. Ik werk bij Architectenbureau Visser en Bouwman en ik ben de architect van ’t Homerushuis. Als architect wordt ik vaak gevraagd om speciale gebouwen te ontwerpen. Ik heb woningen ontworpen in de vorm van een kasteel, in de buurt van Ermelo en ik heb Villa Pardoes, een vakantieverblijf voor zieke kinderen bij de Efteling bedacht. Ik ga daarbij uit van mijn eigen ervaring maar ik begin altijd om me een beeld te vormen van de mensen die er gaan wonen en de mensen die het gebouw gaan gebruiken.

Voor ’t Homerushuis was een leuke locatie gevonden dicht bij het levendige centrum van de nieuwe wijk Homeruskwartier. Hier is ruimte voor 4 woongroepen en een ontmoetingsruimte op de begane grond. Alle bewoners krijgen een compacte 2 kamer woning met eigen keuken en badkamer. De woningen hebben franse balkons zodat ze licht en fris zijn.

Via de gemeenschappelijk hal kan je naar de gezellige woonkamer waar een grote keuken is en een groot gemeenschappelijk balkon. Door deze opzet kun je kiezen voor privacy of voor gezelligheid. Op de begane grond is een ontmoetingsruimte voor het hele gebouw die ook door de buurt gebuikt kan worden. Hierdoor kan het gebouw een centrum worden voor contact.

De vormgeving van de gevels is eigentijds, het past in de moderne omgeving van het Homeruskwartier. Het Homeruskwartier is vooral een “zelfbouw” wijk waarbij een ontspannen vrijheid is. Het Homerushuis past heel goed bij deze houding, zowel in opzet als ook de verschijningsvorm.

Het gebouw is heel duurzaam. Er zal weinig energie nodig zijn om het te verwarmen en het dak ligt vol zonnepanelen. De materialen gaan lang mee. Daardoor is er weinig onderhoud nodig en zal het gebouw de kans krijgen op een mooie manier oud te worden. Oude gebouwen zijn namelijk bijna altijd mooier dan nieuwe gebouwen. Daarom moet een gebouw de kans krijgen oud te worden.