Start van de bouw met buurtfeest

Zaterdag 25 februari gaven wethouder Froukje de Jonge en oud hockey international Minke Booij het sein voor de start van de bouw van ‘t Homerushuis. Zij deden dit door de onthulling van het hekdoek met alle informatie over het huis.

Foto buurtfeest startbouw

‘t Homerushuis wordt een nieuw thuis voor 36 jong volwassenen met een lichte tot matige verstandelijke beperking. Niets bijzonders verder, zij worden gewone buren in de buurt. Frouke de Jonge onderstreepte dit streven met het gezegde “een goede buur is beter dan een verre vriend”. In ‘t Homerushuis hoef je zelfs niet te kiezen vertelde ze: “jullie worden hier goede buren en jullie gaan er met je vrienden wonen. Wat wil je nog meer!”. Minke Booij vertelde dat ze zelf een zoon met een verstandelijke beperking heeft en zich goed kon voorstellen hoe fijn het voor de bewoners en hun ouders is om straks de zekerheid te hebben van een eigen thuis met de hulp die je nodig hebt.

Minke sprak met een aantal betrokkenen. Roel Wieringa, manager Zorg en Begeleiding bij Stichting Philadelphia Zorg wil er voor zorgen dat de bewoners hun eigen leven kunnen leiden en gewone goede buren in de buurt worden. Irmo Jansen is partner bij projectontwikkelaar Zenzo Maatschappelijk vastgoed. Met heel veel plezier en voldoening verbindt hij alle partijen die ‘t Homerushuis te realiseren. Woningbouwcorporatie De Alliantie wordt eigenaar van het gebouw. Lot Berkelmans vertelde dat De Alliantie vindt dat iedereen een passend thuis verdient en dat ze blij is dat dit ook voor de bewoners van ‘t Homerushuis gaat lukken. Aannemersbedrijf G.G. Aalten gaat het gebouw maken. Directeur Jasper Aalten vertelde dat dit project meer is dan een nieuw gebouw maken: “Nu ik de bewoners voor het eerst zie weet ik zeker dat we een flinke dosis extra liefde in dit gebouw stoppen!”

Koffie en koek voor de buren

‘t Homerushuis krijgt ook een ontmoetingsruimte voor de hele buurt. Deze ruimte gaat Homerusplace heten. Dagbestedingsbedrijf De Koekerij gaat hier een nieuwe lokatie vestigen onder de naam De Verwennerij. Bedrijfsleider Derrick van Putten nodigde iedereen uit om bij zijn marktkraam koffie met wat lekkers te komen halen. “Vandaag is dat natuurlijk gratis, want we hebben de buurt uitgenodigd om kennis te komen maken!”

De onthulling van het hekdoek was tevens het startsein voor een ruil- en weggeef vrijmarkt. Alle marktkramen waren goed gevuld door bewoners en omwonenden met spullen waar ze anderen mogelijk nog een plezier mee konden doen. De markt was al snel levendig met velen die de kramen bezochten en blij waren met nieuwe spullen. Ook waren er druk bezochte sportclinics met knotshockey en streetdance. Toekomstige bewoners en kinderen uit de buurt konden ook wel wat beweging gebruiken na al het lekkers van De Verwennerij! Livemuziek van Maarten van Praag maakte het buurtfeest sfeervol en compleet. Het bleef nog lang lekker druk en gezellig!

Omroep Flevoland heeft een mooi videoverslag van de dag gemaakt. Klik hier om deze reportage te bekijken. We hebben zelf ook een video en fotoverslag gemaakt. Klik hier om na te genieten met de video en de foto’s. Wij kijken terug op een hele mooie dag en een leuke kennismaking met de buurt!

Streetdance met bewoners en buren