ONZE VISIE

Wij hebben de droom dat in 2030 Nederland een samenleving heeft waarin mensen met een beperking gewoon meedoen. Een samenleving waarin wij een betekenisvol eigen leven leiden, ongeacht de zwaarte van onze beperking. Dat is onze droom, het hart van onze visie. Wij hebben mogelijkheden, ieder van ons. En net als iedereen hebben we het recht om die mogelijkheden te ontwikkelen en te gebruiken. Om mee te doen in de maatschappij en onze bijdrage te leveren. Om onze grenzen op te zoeken en fouten te maken. Om dingen uit te proberen en risico te nemen, want leven is groei. We hebben recht op een eigen leven, net als iedereen. Een leven waarin wij zelf beslissingen nemen. Mét of zonder hulp, liefst zonder, maar kan het echt niet anders dan mét.

Het verhaal van Jeroen en Aisha

Deze visie op het leven is mede gebaseerd op de nieuwe visie van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Deze visie legt VGN uit aan de hand van onderstaande tekenfilms met de verhalen van Jeroen en Aisha. Jeroen is 32, keeper, taartenbakker en hij is verliefd op Sandra. Oh ja, Jeroen heeft ook een licht verstandelijke beperking, maar voor een groot deel van de week doet dat laatste er eigenlijk helemaal niet toe. Jeroen is gewoon Jeroen. En Aisha is gewoon Aisha. Een 41-jarige vrouw. Dat zij een meervoudige beperking heeft, doet er voor haar en haar netwerk vaak ook helemaal niet toe. Op dinsdag en donderdag ontwikkelt Aisha haar creativiteit bij De Tros, een ontmoet- en ontwikkelplek. En op woensdagmiddag brengt Aisha met een karretje achter haar rolstoel, documenten en spullen rond op het kantoor van haar broer. 

Via deze link kun je ook het boekje met de visie van VGN downloaden. Via deze link kun je de folder met de visie van Philadelphia downloaden.

Anders organiseren

We hebben hulp nodig, maar het tekort aan medewerkers in de zorg zal blijven toenemen. Dit is een gevolg van de vergrijzing in Nederland. Om toch de hulp te blijven krijgen die nodig is voor een gewoon eigen leven, moeten we de zorg anders organiseren. Dit doen we in ’t Homerushuis met veel innovaties. Die gaan het wonen en werken in het Homerushuis ook leuker maken! Ze dragen bij aan de zelfstandigheid van de bewoners en aan het samenwonen, met elkaar en met de buurt. Sociale innovaties zoals Community Building en technische innovaties zoals Digi Contact, helpen om het tekort aan zorgmedewerkers op te lossen!

Al in 2023!

Je ziet dat de visie van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland gericht is op 2030. ‘t Homerushuis wordt echter al in 2023 gerealiseerd. Dat betekent dat we die droom voor 2030 al in 2023 uit willen laten komen. Dat zal niet makkelijk zijn, maar samen komen we ver! Help je mee?